Kategorier
Ved

Det går att köpa ved och få den levererad i Stockholm

I Stockholm kan man inte gå ut och hugga sin egen ved men det går att köpa torr ved av hög kvalitet med fri leverans till dörren. Enklare kan det inte bli.

Det är en lång process från träd till torr, fin ved som går att elda med. Som tur är finns det gott om fina björkar, granar och tallar i Sverige som ger oss tillgång till denna extra energikälla. Björkved är den mest uppskattade veden. Anledningen till att den uppskattas så mycket är att den, tillsammans med ek, har det högsta energiinnehållet. Gran och tall har lägre energiinnehåll och granvirket har en tendens att sprätta gnistor.

Torr björkved har 12 procent mer energiinnehåll än tall och den brinner jämnt och fint. Björkveden är särskilt uppskattad till öppna spisar eftersom den dessutom är vacker att se på. Men många väljer också att elda med ved för att minska energikostnaderna. Detta kan man enkelt göra genom att installera en kaminkassett i den öppna spisen. Kaminkassetter är utformade för att generera maximal värme och de värmer snabbt upp ett rum.

Man kan köpa ved i säck eller på pall

Ved säljs oftast i säckar eller på pall. Beställer man en pall med ved så får man 48 stycken 40-liters säckar. Den som eldar för att minska energikostnaderna i hemmet har behov av större mängder ved. En kubikmeter ved kan räcka i ungefär en månad. Har man garage eller vedskjul så kan man lagra sin ved där, veden behöver förvaras torrt.

Det är enkelt att köpa ved i Stockholm eftersom den levereras i säckar eller på hel- eller halvpall. Den ved man köper är ugnstorkad och ren vilket gör att den brinner bra med minimalt rökutsläpp. Vedträna har en storlek på 23-26 centimeter vilket gör att de passar de flesta eldstäder.