Kategorier
Ved

Tänk på detta när du köper ved

Har du installerat en kamin och ska köpa hem ved? Tänk då på att inte all ved genast går att elda med. Här är några användbara tips på hur man väljer rätt ved.

För den som genast vill kunna elda är det viktigt att köpa torr ved, annars måste veden först ligga och torka innan den kan användas, vilket tar minst ett par månader. Det är bara om man ska använda veden för att värma huset som det kan vara bättre att köpa ved som inte hunnit torka. Detta eftersom den är billigare. Då kan det även vara en god idé att välja långved som man klyver själv.

Det är bara om veden används till pizzaugnen eller för att tända en mysbrasa som det är bättre att köpa ved som inte behöver torkas. Fast det är viktigt att man väljer ved av bra kvalitet som brinner sakta, som exempelvis björkved. Väljer man dessutom en leverantör som erbjuder gratis hemleverans slipper man köra hem vedklabbar i bilen, vilket annars brukar resultera i att man måste städa den efteråt. 

Vad händer om man eldar med sur ved?

Det går även att elda med ved som inte är riktigt torr, så kallad sur ved. Men man bör känna till att sur ved värmer dåligt och mycket av energin går i stället åt till att torka veden, vilket så klart är oekonomiskt. Dessutom är sur ved mycket sämre för miljön, då den avger giftiga gaser när den förbränns. 

Finns det inte tid till att först låta veden torka ordentligt är det bättre att köpa torr ved redan från början. Det blir billigare och den kommer heller inte att lukta konstigt. Hur mycket ved kostar beror på om det är björk-, al-, ek- eller askved. Många leverantörer har prisuppgifter på sina hemsidor. 

Läs mer information och tips för dig på webbplats: onlydry.se